Het gebied

Het betreft een uniek gebied van circa 1400 ha met een grote diversiteit aan natuur, bedrijven, bestemmingen en functies. Leenderstrijp (gemeente Heeze-Leende) ligt ten zuiden van Eindhoven, tegen de Belgische grens.
nederland%20HHH%20erik%20van%20asten

noord%20brabant%20HHH%20erik%20van%20asten%20leende

Leende op de kaart van Noord-Brabant

plattegrond%20leende%20eindhoven%20HHH%20erik%20van%20asten
Leenderstrijp ligt ten zuiden van Eindhoven, aan de snelweg A2, tegen de Belgische grens.


Onderstaande tekst is gedeeltelijk afkomstig uit een VVV folder:


Algemeen

 Leende is omgeven door een aantal uitgestrekte natuurgebieden, waarvan sommige landelijke bekendheid genieten, o.a. het Leenderbos, op circa 15 km ten zuiden van Eindhoven aan rijksweg A2 (Amsterdam-Maastricht). Leende grenst in het zuiden aan België.

Leende maakt op bezoekers een heel prettige indruk. Men zegt hier ‘Lind, dè is de sgonste plats’, omdat het oude, dorpse karakter er nog zo duidelijk spreekt. Het dorpse karakter vloeit voort uit de intimiteit die nog uitstraalt van de oude dorpswegen, de dorpsbebouwing en de gezellige sfeer rond de monumentale kerk op het marktveld.

Leende is vooral ook bij de toerist in trek om de vele recreatiemogelijkheden die er ‘elck wat wils’ zijn. Hier volgt een overzicht van de mogelijkheden.

Wandel- en fietsmogelijkheden

Verwoede wandelaars en fietsers zullen Leende graag bezoeken om er in de uitgestrekte bos- en heidegebieden hun kilometertjes te maken, tot in België toe.

Voor fietsers bestaan er fietskaarten onder andere voor De Strijper Aa-route (25 km), de Groote Heide-route (27 km) en de NCB-fietsroute (30 km) met mogelijkheden tot agrarisch bedrijfsbezoek. Plaatselijk zijn er fietsen te huur bij de firma Noten, Dorpstraat 103 (040-2061307).

Als je als wandelaar plannen hebt ongestoord te voet rond te trekken is het raadzaam om de wandelkaarten te raadplegen. Leendenaren zullen je anders graag vertellen dat wandelaars zonder kaart wel eens verrast kunnen worden door het wilde zwijn dat voor de jagers ‘ongrijpbaar’ door de bossen ronddoolt. Veel vrediger is dan een ontmoeting op de Groote Heide met de herder of herderin en hun schaapskudde van circa 250 raszuivere Kempische heideschapen.

Bezienswaardigheden

De prettige uitstraling van Leende is met name ook terug te vinden in de dertien rijksmonumenten die het dorp kent. De monumentale RK kerk in het centrum van het dorp geeft het marktveld een sfeervol verblijfskarakter. I

Overnachtingen

 Er bestaat de  mogelijkheid om te kamperen bij de boer.

  • SVR boerderijcamping De Zandberg, Strijperstraat 73a (040 – 2061357)
  • Het Eindje Strijperstraat 75
  • Mini camping /Groepsaccommodatie en appartementen Riestenblik. Paaldijk 7, telefoonnummer 040-2065175, faxnummer 040-2065184, e-mailaders rekreatie@riestenblik.nl, www.riestenblik.nl
Voor de echte natuurliefhebbers bestaan er overnachtingsmogelijkheden op natuurkampeerterrein Het Zwartbroek van Staatsbosbeheer Strijperpad 3 (040-2062026 bgg 2061703) en natuurcamping De Fuut, Kapelstraat 20 (040-2061082 en 0495-530334)..

Evenementen

In Leende zijn door het jaar heen veel evenementen die de moeite waard zijn om daar ze eens mee te maken, zoals:.

  • de Halfvastenjaarmarkt van 10.00 – 17.00 uur op de maandag na halfvastenzondag; een meer dan drie eeuwen oude traditionele en folkloristische markt.
  • het Schaapsscheren (een activiteit van de stichting Leende Natuurlijk in samenwerking met stichting Schaapskudde De Groote Heide) op een zondag in de maand mei. Op het marktveld of in het centrum van het fraaie, tot Leende behorende gehucht Leenderstrijp (met diverse monumentale langgevelboerderijen) wordt dan onder meer de kudde van 250 raszuivere Kempische heideschapen geschoren.
  • de Wagenspelen van toneelvereniging KNAL (Kunst na arbeid Leende) doen in Leende de Middeleeuwen herleven op zaterdag en zondag tijdens Strijpkermis (2de helft juni)
  • het grote concours hippique van landelijke rijvereniging St Petrus tijdens de drie pinksterdagen.
  • bij de Sint Jansviering op 24 juni wordt op Leenderstrijp nabij de Sint Janskapel een mis in de openlucht opgedragen en op deze historische plaats worden dan tevens de Sint Janstrossen gewijd. Een Sint Janstros is een boeket veldbloemen bestaande uit: Sintjanskruid of hemelsleutel, walnotenblad, wilde gele lis, avondkoekoeksbloem, korenbloem, rode en witte roos, anjer (snoffel), viooltje, vergeetmenietje, aargras, Spaans gras (siergras), varen, margriet.
  • Kunst onder de Toren: een grote kunstmarkt in het centrum van het dorp op de laatste zondag van juli.
  • Kermis in Leende van zondag na 15 augustus tot en met woensdag en in Strijp van zondag na 15 juni tot en met dinsdag, tenzij de kermis dan samenvalt met die in het naburige Soerendonk (zaterdag vóór 29 juni). Dan houdt Strijp zijn kermis een week eerder.