2013 Toine Maas: Het biologisch bedrijf ‘Maas Groen’ van Toine Maas en Quirine Meenhorst.

Toine Maas en Quirine Meenhorst.   (2014)

Tekst Ton van Dijk,     Foto’s Erik van Asten

IMG_6053_fam_maas_erik_van_asten

(Dit artikel is overgenomen uit onze nieuwsbrief van augustus 2014 klik hier voor de volledige nieuwsbrief)

Deze keer zijn we op bezoek bij Toine Maas en Quirine Meenhorst. Zij runnen aan de Renheide het biologisch bedrijf ‘Maas Groen’ dat gebaseerd is op de pijlers: Natuur, Landbouw en Kwekerij.

speltbier_toine_maas_erik_van-asten

We nemen plaats aan een grote oude tafel in de schuur naast het woonhuis. Nou ja schuur, de binnenkant is met behulp van
gebruikte materialen omgetoverd tot een buitengewoon knusse, sfeervolle en gezellige ruimte. De oude balken en planken,
de inrichting met verweerde houten kasten en meubels brengen je in een vakantiesfeer.
De creatieve ideeën voor de inrichting komen van Quirine,
Toine zorgt voor de realisatie. ‘Voor zover mogelijk’ voegt hij er lachend aan toe, ‘soms zeg ik, dat gaan we toch anders doen.’

tuin_toine_maas

Na de koffie krijgen we – hoe kan het anders – speltbier aangeboden, wat het gesprek meteen op het bedrijf ‘Maas Groen’ brengt.

Het begon allemaal op Valkenhorst. Toine huurde daar grond van Brabants Landschap waarop alleen biologisch geboerd mocht worden.
Dat hield in: geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen. De eerste jaren verbouwde hij er triticale en tarwe.
Hij kreeg in die periode weinig begrip van collega boeren. ‘Vat toch gauw de spuit’ hoorde hij regelmatig toen zijn akker vol onkruid stond.
Maar na een paar jaar stapte hij over op spelt en rogge. ‘Dat zijn gewassen die biologisch goed te telen zijn’ zegt Toine ‘Spelt is veel minder gevoelig voor ziektes dan tarwe en omdat het harder groeit heeft het de grond sneller dicht, waardoor je minder last van onkruid hebt.
Tarwe is veel gevoeliger voor schimmels en onkruid en daardoor zonder spuiten moeilijk te telen’.

‘Dit jaar hebben we 11 ha spelt en 5 ha rogge.  Afgelopen week werd de spelt gedorst. Na het dorsen moet spelt gepeld worden omdat  de graankorrel in een schil zit. Bij andere graansoorten is dit niet zo, daarbij valt de korrel zo uit de aar als deze rijp is.
Na het pellen wordt de spelt in zakken gedaan en gaat hij – op afroep – naar de molen in Heeze. Het meel gaat vervolgens naar bakkers  in de buurt. Een klein deel gaat naar de Sint-Servattumus bierbrouwerij in Schijndel waar het eigen biermerk ‘den Enckhorn’ gebrouwen wordt.

Het bakken van echt speltbrood is een ambachtelijk werk wat niet iedere bakker kan en wil. Bakker Frans van Weert is er vol enthousiasme ingedoken en bakt puur speltbrood. Het zogenaamde speltbrood wat je in de supermarkt koopt bevat o.a.
broodverbeteraars, diverse E-nummers en tarwegluten. Het is dus eigenlijk geen echt speltbrood.’ tuin_2toine_maas

Naast de teelt van spelt en rogge wordt er ook nog mais geteeld; hebben ze een buxus kwekerij en 2,5 ha bloemrand.
Daarnaast zaait Toine voor derden de patrijsranden in en enkele randen voor Bloeiend Bedrijf.

Ondanks dat natuur een van de pijlers van het bedrijf is, zijn ze niet met alle natuur even blij. Dit jaar hebben ze veel last gehad van wilde zwijnen; het mooiste perceel werd voor de helft vernield. ‘In een nacht zoveel schade dat je een jaar voor niks gewerkt hebt.
De vergoeding die je krijgt is maar 10% van de gemiste opbrengst’. Op de vraag of hij denkt dat het nog mogelijk is, om ooit van de  zwijnen af te komen is het antwoord duidelijk: ‘Zeker, als de wil er maar is. Vroeger toen ze nog met pijl en boog schoten
kregen ze ze toch ook weg.’

‘Wij willen verder in de richting van ‘vergeten groente’’ zegt Quirine.  ‘Doel is om alle producten volledig lokaal af te zetten.
Daarnaast kunnen mensen die willen proeven en ruiken van het pure ambachtelijke eten hier ook  terecht.
Ik kook dan zelf en gebruik daarbij zoveel mogelijk producten van eigen teelt en van lokale ondernemers.
Het vlees komt van eigen Brandrode runderen en eigen varkens. Het eten wordt opgediend in de schuur, er is geen menulijst, het is eten wat de pot schaft.’

Toine vult aan: ‘Wij zitten hier in een gebied met veel recreatie en natuur. Daar kun je dan beter mee samen werken en kansen pakken.
Dat is niet altijd makkelijk, maar als je ergens voor gaat en je zet je er voor 100% voor in dan kun je veel.’