Omgeving in het wit: ‘Ruige rijp’

Fotoalbum:  Het gebied – Omgeving – In het wit ‘met ruige rijp’
                            
Zicht op de kerktoren van af de oude “Krekelweg”, 22 december 2007Klik op de kleine foto voor een vergroting.

22 december 2007: Een zeldzame combinatie van hoge luchtvochtigheid en lichte vorst is de oorzaak dat er in Leende en Leenderstrijp minstens een centimeter “ruige rijp” aan de bomen zat.


Rijp of rijm is een witte aanslag die we soms op gras, struiken en voorwerpen als hekken en auto’s aantreffen.
Deze ontstaat bij temperaturen onder nul door de overgang van waterdamp in ijs.
Rijp ontstaat bij voorkeur tijdens een rustige, heldere nacht op voorwerpen, die snel warmte verliezen. Zodra de temperatuur onder het vriespunt daalt, gaat de waterdamp direct over in ijskristalletjes. Rijp kan ook ontstaan doordat de waterdamp bij afkoeling eerst als dauw neerslaat en daarna bevriest. De relatieve vochtigheid moet echter steeds groter zijn dan 100 % en  zo worden de waterdruppels via condensatie omgezet in vaste deeltjes.
Rijp heeft een kristallijnen structuur, meestal in de vorm van naalden, schubben, waaiers of veren.Ruige rijp
Bij mist zweven de fijne waterdruppeltjes in de lucht. Daalt de temperatuur onder nul, dan raken die waterdruppeltjes onderkoeld.
Ze bevriezen zodra ze ergens tegenaan botsen. In dat geval spreken de weerkundigen van ruige rijp. Deze vorm van neerslag komt minder vaak voor dan rijp omdat daarvoor behalve vorst ook mist nodig is.
Het komt wel op uitgebreidere schaal voor dan rijp en kan de natuur een sprookjesachtig aanzien geven. Wanneer de mist zich geruime tijd weet te handhaven en de temperatuur onder het vriespunt blijft, kan de ruige rijp tot een laagje van enkele centimeters aangroeien, vooral daar waar de wind tegenaan waait, zodat het lijkt alsof het gesneeuwd heeft.  (Bron Wikipedia)

Meer informatie over het Gebied:  Het Gebied

 

Geef een reactie