2011: Eerste weidevogelwerkgroep van de provincie bestaat 20 jaar

2011: Eerste weidevogelwerkgroep van de provincie bestaat 20 jaar

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de oudste weidevogelwerkgroep van Noord –Brabant, ‘Vogelwacht de Paaldijk’ uit Leenderstrijp, is in het weidevogelgebied een gedenkteken geplaatst.

Vogelwacht de Paaldijk ontstond 20 jaar geleden als reactie op plannen van de overheid om van het gebied rondom de Paaldijk een weidevogelreservaat te maken. De boeren in het gebied zagen dit als een bedreiging voor het uitvoeren van hun bedrijf en namen zelf het initiatief in handen om de weidevogels te beschermen. Er werden ervaren weidevogelbeschermers uit Friesland benaderd om de eerste vrijwillige weidevogelbeschermers op te leiden. Zo ontstond in een tijd dat het beschermen van weidevogels hier nog niet gebruikelijk was, de eerste weidevogelgroep van Noord-Brabant. Inmiddels zijn er tientallen weidevogelwerkgroepen actief verspreid over de hele provincie. De coördinatie van al deze werkgroepen is in handen van Brabants Landschap.

Vogelwacht de Paaldijk kende in de afgelopen 20 jaar diverse hoogte- en dieptepunten: De eerste jaren nam het aantal nesten flink toe tot zo’n 160 per jaar. Vanaf 2001 nam het aantal echter dramatisch af, vooral door predatie van nesten door kraai (overdag) en vos (’s nachts) Net uitgekomen vogels vielen ten prooi aan onder andere de reiger.

Helaas is het hoge aantal nesten van de jaren negentig nooit teruggekomen. De laatste jaren worden niet meer dan 50 nesten geteld. Het merendeel is van de kievit, maar ook de wulp en de scholekster broeden nog jaarlijks in het gebied. De grutto was de eerste jaren nog aanwezig maar is er helaas al jaren niet meer .

Hoogtepunten waren ook de uitverkiezing van landbouwer en weidevogelvriend Jan Fransen tot ‘Boer van het Jaar 2001’ en Jac Seijkens, de coördinator van de groep, tot ‘Weidevogelbeschermer van het jaar 2005’


‘de kievit op de Paaldijk ’

Ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan is een houten sculptuur van een kievit geplaatst aan de Paaldijk in de bocht ter hoogte van de Strijper Aa. Het beeld is gemaakt door woodcarver Toine Verlijsdonk uit Nuenen en aangeboden door Brabants landschap.

Het beeld werd op de locatie onthuld door twee landbouwers die vanaf het eerste uur betrokken waren bij de weidevogelgroep: Piet van Meijl en Piet van der Paalen.

De onthulling van ‘de kievit’
Van links naar rechts: Jac Seijkens (coördinator), Piet van der Paalen, Piet van Meijl en Bart van de Broek (voorzitter)
(Foto Ton Verwegen)
Tijdens de feestvergadering (4 nov 2011) kreeg Jac Seijkens uit handen van Jochem Sloothaak een stenen kievit overhandigd.
Jochem Sloothaak is coördinator Soortenbescherming landschapbeheer (Brabants Landschap)

Voorgaande jaren

Kievitsjong komt uit het ei
Zoekplaatje: waar is het nest? foto’s Bart vd Broek, juni 2007 Broekbeemden
Kievit
jonge kieviten net uit het ei
jonge kieviten net uit het ei Op de achtergrond markeringsstok geplaatst door de vogelwacht Paaldijk

Geef een reactie