Natuurwerkdag in de pers

Extern Persbericht over de natuurwerkdag 2007 in Leende

WOENSDAG 7 NOVEMBER 2007

Artikel uit “WEEKBLAD PAREL VAN BRABANT”

door Roy de Leijer

Natuurwerkdag: ‘vele handen maken licht werk’

LEENDERSTRIJP – Heb je eenmaal in de natuur gewerkt, dan bekijk je de omgeving met ander ogen.
De landelijke Natuurwerkdag is een uitgelezen kans om die ervaring op te doen, zo bleekafgelopen zaterdag opnieuw.  Ruim 11.000 mensen werkten die dag verspreid over 320 locaties in het Nederlandse landschap.
Jong en oud staken de handen uit de mouwen.  Ook in Leenderstrijp werd gesnoeid, gezaagd, gehooid, poelen schoongemaakt, wilgen geknot en met takken gesjouwd.

In Leenderstrijp werd in het gebiedje De Riesten langs de Strijper Aa,. ‘De Berkenputten, een kleinschalig agrarisch landschap,
bestaande uit broekbossen, houtwallen en kleinschalige weilandjes, onder handen genomen.  De serene rust werd zaterdag met enige regelmaat verstoord door het gejank van kettingzagen en het allesoverheersende
geluid van een hakselaar.  Dit alles echter vanuit het idee om de natuur een handje te helpen. Zo zijn er essen geknot en is er gewerkt aan wilgen-
en elzenwallen om de weitjes meer zonlicht te geven.  Verder zijn twee paddenpoelen in het natuurgebeid deels schoongemaakt en is er onder leiding van boswachter Jap Smits gekeken naar wat zich zoal aan leven in de poelen vestigt. Salamanders, libellenlarven, kikker- en paddenvisjes.
Het is maar een kleine greep uit de rijke fauna die in de paddenpoelen is te vinden.

Het spreekwoord ‘vele handen maken licht werk’ was zaterdag letterlijk van toepassing. Vele vrijwilligers, al dan niet in het bezit van ‘groene vingers’, gingen aan de slag in de natuur. Zij hielpen daarmee de beheerders van natuur en landschap. ‘Voor de natuur is dit belangrijk’, legt boswachter Sjaak Smits van Staatsbosbeheer uit, ‘zo krijgen veel soorten planten en dieren nu weer de ruimte’.

De Natuurwerkdag in Leenderstrijp is georganiseerd door Staatsbosbeheer in nauwe samenwerking met plattelandsvereniging Hei, Heg en Hoogeind.
Een vijftigtal vrijwilligers, waaronder vijftien leden van de Strijpse vereniging, medewerkers van Staatsbosbeheer en vrijwilligers uit Heeze-Leende en omliggende gemeenten als Valkenswaard, Eindhoven en zelfs Utrecht gaven acte de présence.

Voor de leden van een Eindhovens kookclub was het welkome verrassing. Ze wisten het fysieke werk, de gezellig­heid, het saamhorigheidsgevoel en in de natuur bezig zijn bijzonder goed te waarderen.  ‘Ieder kwartaal, al zo’n tien jaar lang organiseren wij een doeactiviteit voor onze leden. ‘Vanmorgen zijn we om acht uur per fiets vertrokken vanaf de Tongelreep in Eindhoven. En ze weten het nu nog niet, maar straks wordt iedereen opnieuw
aan het werk gezet als er gekookt moet worden’, vertelt Hans Jacobs, lid van de kookclub, met een glimlach.

De Natuurwerkdag vindt elk jaar op de eerste zaterdag van november plaats. In zeven jaar tijd is de Natuurwerkdag uitgegroeid tot een grote nationale werkdag. Het aantal deelnemers en locaties stijgt elk jaar.  Voor veel van hen is het de eer­ste keer dat zij in de natuur werken. De Natuurwerkdag viel dit jaar opnieuw samen met Make a Differen­ce Day (MADD) op 2 en 3 november. Deze dagen staan in het teken van vrijwilligerswerk.

Geef een reactie