Paddenbescherming

FOTOALBUM ACTIVITEIT   PADDENBESCHERMING 2011   door kinderen van de basisschool

Dankzij kinderen basisschool  St. Jan uit Leenderstrijp padden beschermd tijdens voorjaarstrek!

Tessa van Asten, Amber Martens, Nina Winters en Jente Jansen van basisschool Sint Jan hebben de Gemeente benaderd om de padden, die bezig zijn met hun voorjaarstrek, te beschermen tijdens hun oversteek over de Strijperstraat.
Henk vd Loo ( gemeente Heeze-Leende) heeft in overleg met Mari de Bijl ( Brabants Landschap ) en Roel Winters ( Hei, Heg en Hoogeind ) besloten
om hieraan mee te werken! De Gemeente heeft het materiaal en de mankracht beschikbaar gesteld.

De padden beschermers zijn geplaatst op 16 februari 2011, onder het toeziend oog van oa wethouder Jos v Bree en directrice van de basisschool Marjolijn vd Kroft, en worden begin april 2011 weer verwijderd.
Verderop in dit artikel staat meer uitleg over de paddenbescherming.  De bewuste locatie en methode van plaatsing is gekozen omdat er op die plaatsen veel dode padden door de kinderen zijn gevonden.  Het project verkeert nog in een proefopstelling en vrijwilligers van onze vereniging ondersteunen de kinderen bij de inventarisatie.

Nina Winters, Jente Janson, Amber Martens  en Tessa van Asten met enkele behulpvaardige gemeenteambtenaren

Onderaan deze pagina kunt u doorlinken naar Google Picasa voor nog meer foto’s

Uitleg over de paddentrek:

( bron: www.padden.nu  )
De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij padden (en andere amfibieën) van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. De paddentrek vindt plaats in de periode februari tot april.
De combinatie van temperatuur (minimaal 6°C)  en luchtvochtigheid zijn belangrijk voor het op gang komen van de paddentrek.
Tijdens milde, natte perioden kan het grootste deel van de populatie zich in zeer korte tijd naar het voortplantingswater trekken.
Bij grote populaties kan dit om duizenden dieren per nacht gaan!

Voor veel padden is de jaarlijkse trek naar het voortplantingswater een hachelijke onderneming.  In een dichtbevolkt land als Nederland is het onvermijdelijk dat de padden tijdens hun trek soms één of meerdere wegen moeten oversteken.
Hierbij lopen de padden een grote kans doodgereden te worden. Bijkomstigheid is dat de piek van de paddentrek (net na het donker) precies samenvalt met de avondspits op de wegen. Hierdoor vallen er jaarlijks vele tienduizenden verkeersslachtoffers onder de padden.  Op sommige plaatsen worden er zoveel padden doodgereden dat hele populaties op den duur dreigen te verdwijnen.

doodgereden padden op de Strijperstraat
doodgereden padden op de Strijperstraat (maart 2011)

 

De meeste paddenwerkgroepen maken gebruik van schermen met emmers bij het overzetten.

De methode bestaat uit het plaatsen van schermen met daarlangs ingegraven emmers. Hierdoor worden amfibieën die de weg over willen steken opgevangen door de schermen en komen ze in de emmers terecht. De emmers worden dagelijks gecontroleerd door vrijwilligers die de padden verzamelen en veilig loslaten aan de andere kant van de weg (voortplantingswater).De bodem van de emmer bevat  wat bladstrooisel. Dit zorgt voor schuilgelegenheid voor opgesloten dieren.
In de emmer staat een stok schuin tegen de wand zodat kleine knaagdieren zoals muizen en grote insecten de mogelijkheid hebben uit de emmer te klimmen.
In de bodem van de emmer zitten een paar gaatjes zodat regenwater eruit kan lopen (anders kunnen dieren mogelijk verdrinken).

De gegevens worden doorgegeven aan: http://www.padden.nu


De schermen in Leende

Het Paddenscherm aan de Strijperstraat / Jansborg in Leende geplaatst op woensdag 17 februari 2011.
De Paddenbescherming ter hoogte van Strijperstraat 32

 

Het scherm met daarvoor  de ingegraven emmers.

In de emmer staat een stok schuin tegen de wand zodat kleine knaagdieren
de mogelijkheid hebben uit de emmer te klimmen. De bodem van de emmer bevat  wat bladstrooisel. Dit zorgt voor schuilgelegenheid voor opgesloten dieren.


De pers over dit project:

Het Eindhovens Dagblad       www.ed.nl

Redacteur Henri Verwijmeren interviewde de dames

Kinderen regelen paddenredding     woensdag 16 februari 2011

LEENDE/LEENDERSTRIJP – Met hulp van de gemeente maakten Jente Janson, Amber Martens, Nina Winters en Tessa van Asten woensdag een begin met het plaatsen van een paddenscherm langs de Strijperstraat. Grote mensen hadden nog niet goed in de gaten wat er aan de hand was op de Strijperstraat tussen Leende en Leenderstrijp.

Maar Jente Janson en Amber Martens uit Leende kwamen er een jaar geleden wel achter. “We fietsten ’s morgens naar school in Strijp en zagen allemaal vlekjes op de weg”, vertelt Jente. “Op school hoorden we van iemand dat het doodgereden padden moesten zijn, en dat de paddentrek begonnen was.”

Tessa van Asten uit Strijp en Nina Winters uit Leende sloten zich bij hen aan, want er moest iets gebeuren, vonden ze. Ze schreven naar de gemeente en die kwam te hulp.  Woensdagochtend was het zover. Met de moeder van Jente fietste het viertal naar de Strijperstraat, waar mensen van de gemeente wachtten met de spullen. De verkeersborden waren aangepast, want het verkeer mag er een tijdje maar 30 in plaats van 60 of 80 kilometer per uur rijden.

Met oranje veiligheidshesjes aan hielpen de meisjes een uurtje om paaltjes in de grond te slaan voor het 50 centimeter hoge en 140 meter lange scherm dat de padden moet tegenhouden. Ook groeven ze een van de emmers in waar de padden in moeten vallen. De afspraak is dat ze ’s morgens om acht uur mogen helpen als vrijwilligers de padden uit de emmers halen en overzetten.

                      Complete artikel uit het ED, redacteur Henri Verwijmeren


Radio Horizon

www.radiohorizon.nl

Paddentrek Leenderstrijp wordt veiliger

LEENDERSTRIJP-
Tessa van Asten, Amber Martens, Nina Winters en Jente Jansen van basisschool Sint Jan hebben het voor elkaar gekregen dat woensdag de gemeente schermen plaatst langs de Strijperstraat om het doodrijden van o.a. padden te voorkomen. De gemeente heeft in overleg met Hei, Heg en Hoogeind en Brabants Landschap dit besloten. Bij de schermen worden emmers in gegraven, waarin de padden bij het zoeken naar een uitweg in vallen. Vervolgens worden een paar keer per dag de emmers geledigd aan de overkant, zodat de padden hun weg naar de poel om eitjes te leggen kunnen voortzetten. Staatsbosbeheer onderneemt jaarlijks op de Rulse Dijk in Heeze ook een dergelijke actie.


Informatie over dit onderwerp:

Fotoalbum / Padden, Kikkers en Salamanders  (nog niet beschikbaar)
www.ravon.nl
www.padden.nu

Geef een reactie