Traditionele graanoogst en stromijt, dorsen en Schaapscheerdersfeest

Fotoalbum en 3 video’s: 1: “van graanakker tot korenmijt” 2: van korenmijt tot graankorrel” 3: “schaapscheerdersfeest 2006”

2005 De Korenmijt gezien vanuit Leende

Video’s De onderstaande 3 films zijn samengesteld door Ton v Dijk van Hei, Heg & Hoogeind en Eugène Engelen van www.spirilijn.nl

video 1: Traditionele graanoogst in Leenderstrijp “van graanakker tot korenmijt”
Sfeervolle film over de graanoogst uit vroeger tijden. De film is opgenomen in de zomer van 2005 in Leenderstrijp.
Een akker rogge is op traditionele wijze geoogst met pikhaak en zicht, paard en maaibalk en met de zelfbinder.
Van de schoven is daarna een mijt gezet.

www.youtu.be/ van graanakker tot korenmijt 2005

video 2: Graan dorsen in Leenderstrijp “van korenmijt tot graankorrel”
In de zomer van 2006 werd in Leenderstrijp een ouderwetse korenmijt afgebroken en het graan op traditionele wijze gedorst met oa de vlegel, de paardenmanege, handdorsers en verschillende oude dorsmachines.
Deze film is een vervolg op de film ‘Van graanakker tot korenmijt’

www.youtu.be/ van korenmijt tot graankorrel 2006

video 3: Schaapscheerdersfeest film 2006
In 2006 werd in Leenderstrijp het schaapscheerdersfeest gehouden. Op deze dag werden naast het scheren van schapen, ook oude ambachten, roofvogels, volksmuziek etc. vertoond. Ook de kinderen werden op een prettige manier vermaakt.

www.youtu.be/ schaapscheerdersfeest 2006

“Van graanakker tot korenmijt”

Traditionele graanoogst Leenderstrijp
Begin jaren ’70 verdwenen de laatste korenmijten uit het Nederlandse landschap.
Inmiddels is een hele generatie opgegroeid die nog nooit een korenmijt gezien heeft.
In de zomer van 2005 werd in Leenderstrijp een akker rogge op traditionele wijze geoogst en van de schoven een mijt gezet. Het waren mooie zomerse dagen met ouderwetse gezelligheid, waarbij tevens de oude kneepjes van het vak werden overgedragen op de jongere generatie.



2005 De Korenmijt gezien vanuit Leenderstrijp,met links op de achtergrond de kerk (15e eeuw) van Leende

Op het Schaapscheerderfeest, in Mei werd de korenmijt “gedorst”.
Meer informatie over het dorsen in vroeger tijden: Het dorsen.
Het graan werd ook op de ouderwetse manier geteeld en geoogst op “De Langakkers” in Leende:
Het oogsten gebeurde op drie verschillende manieren:

  • met “pik en zigt” (handwerk)
  • met de, door een paard aangetrokken, “maaibalk”
  • met de “zelfbinder” achter de tractor.


Persbericht door Peer van Lind uit 2005:

Leven en folklore rond de Leendse toren
De Mijt van Strijp
Wie de laatste dagen over de hobbelige klinkerweg tussen Leende en Leenderstrijp is gekomen kan het niet ontgaan zijn dat ter hoogte van de Jansborg een ouderwetse korenmijt staat te pronken. Compleet met de sleetse reep van een karwiel als bekroning. Een zeldzame verschijning in het hedendaagse landschap. Door de voortschrijdende modernisering, ook in de landbouw, is een opgetaste stapel korenschoven toch niet alledaags meer te noemen. Meer dan een generatie geleden zijn ze tot het verleden gaan behoren. Met recht en reden zou men het de Mijt van Strijp mogen noemen. Heel wat mensen uit dit gehucht hebben aan de totstandkoming ervan meegewerkt. En ze zijn er trots op, de Strijpenaren. De korenmijt is vakkundig gelegd door landbouwer Piet Maas (van camping De Riestenblik). Hij heeft er een nacht van wakker gelegen om diep in zijn geheugen te kunnen graven hoe het allemaal ook weer zat. Bij de ten uitvoerlegging kreeg hij steun van volbloed-Strijpenaar Piet van der Paalen en nieuwkomer Peer van den Boomen. De laatste moest een paar jaar geleden zijn boerenbedrijf in Veldhoven verlaten en is toen op Strijp komen wonen. Het ouderwetse handwerk – onder het oog van veel volwassenen en vooral ook kinderen – deed hun harten sneller kloppen. Erik van Asten was spontaan bereid een aantal van zijn kerstdennen voortijdig te rooien en rijp te maken voor de versnipperaar teneinde de mijt een prominente plek te kunnen geven. De mijtmakers hebben naar oud gebruik eerst van mutserden (takkenbossen) een fundering uitgespreid. De schoven maken dan zo weinig mogelijk contact met de grond, waardoor ze droog blijven. Het koren (in deze contreien wordt daarmee rogge bedoeld) is de oogst van een halve hectare, verbouwd door Strijpenaar Hans van der Kruis, gespecialiseerd in biologisch boeren. Het graan groeide op in de Langakkers, op een perceel van Roel Winters, die liever uitkijkt op koren dan asperges, al bracht het witte goud wellicht meer op.

Onderstaande foto’s zijn van Wim Pompen

Geef een reactie