Vitalise. boomgaard

FOTOALBUM  VITALISERING HOOGSTAMBOOM,


FOTOALBUM  VITALISERING HOOGSTAMBOOMGAARD 2007

Omschrijving activiteit:

Onze leden hebben zaterdag (10-02-07) onder leiding van Ton van Dijk (HHH-lid) een begin gemaakt met het opknappen van de oude hoogstamboomgaard in de Riesten. De boomgaard is eigendom van de familie van Nieuwland die het initiatief van HHH van harte ondersteunt.

Een gedeelte van de elzen, uit de singel, werd geknot en een aantal nieuwe fruitbomen in de boomgaard aangeplant.
Het voornemen is om volgend jaar weer een stuk van de boomgaard op te knappen.  Leden van de vereniging zijn de afgelopen jaren op cursus geweest om het onderhoud aan landschapselementen zoals elzensingels en fruitbomen op de juiste manier uit te voeren.  Het achterwege laten van het knotten leidt op termijn tot de ondergang van een elzensingel.  En hoewel de elzen er nu wat kaal bijstaan zullen ze komend voorjaar weer mooi uitschieten.

In de loop der tijd zijn veel fruitbomen uit de boomgaard verdwenen. Hoogste tijd om er weer wat bij te planten.  De familie van Nieuwland heeft daarvoor 9 jonge fruitbomen aangekocht. (oude rassen die van oudsher in onze streek voorkomen)

De dag begon om 9.30u met het knotten van de elzen rondom de boomgaard en de aanplant van de nieuwe fruitbomen.  De fruitbomen werden geplant in een plantgat van 0.75.x0.75m, die eerst werden gevuld met schoon zwart zand, vermengd met potgrond.  De gesnoeide afvaltakken zijn  op “rillen” gelegd, wat weer gunstig is voor de fauna in het gebied.  De familie Nieuwland, zelf ook de hele dag actief meegewerkt, heeft onze leden zeer gastvrij onthaald.
In de morgenpauze koffie met peperkoek en in de lunchpauze werden we in hun verbouwde boerderij, “in dun herd”   (woonkeuken) verrast met heerlijke erwtensoep en belegde broodjes.
Na de gedane arbeid, om +/- 14.30, werd er onder het genot van een drankje nog gezellig enkele uurtjes “nagebuurt”.

Door de aanhoudende regenval is de snoeidemonstratie, van de nog aanwezige oude perenbomen, door Jan Bertens niet doorgegaan.


Er werd door de volgende HHH-leden deelgenomen:
Henk Antonissen,  Erik van Asten, Jan Bertens, Jan Dommels, Ton en Sjoerd van Dijk,  Jan Engelen, Peter Kerkhofs,  Sjaak van der Palen, Frans Simkens,  Adrie Staals, Ton Verwegen en  Roel Winters,

Eigenaar boomgaard: Betty van Nieuwland en Wim Verheggen en  Bart en Nicole van Nieuwland.

Te gast waren:
Feik de Haas (fotografe namens de fam. Nieuwland), Brabants Landschap: Karel Voets en cameraman, IVN: Wil Mijs, Bestuur HHH: Peter van Rijsingen en Eric van der Palen   Hei, Heg & Hoogeind wordt gesteund door de Stichting Het Brabants Landschap.
Tijdens de werkzaamheden heeft deze stichting opnamen gemaakt voor promotioneel gebruik.

Het onderhouden van kleine landschapselementen past helemaal in de visie van de agrarische natuurvereniging HHH,
die streeft naar een mooi buitengebied, waar natuur en gezonde boerenbedrijven naast elkaar kunnen bestaan.
Leden van de vereniging zetten zich daar graag voor in.


Geef een reactie